PNG (engl. Portable Network Graphics) je format za rasterske slike koji koristi kompresiju bez gubitka. Smišljen je kao poboljšanje i zamena za GIF format, kao format koji nije pokriven patentom. PNG (što se, kažu tvorci treba čitati ping) tako stoji i za PNG’s not GIF.

PNG (engl. Portable Network Graphics)  je bitmap grafički format koji koristi lossless kompresiju. PNG je stvoren kako bi poboljšao i zamenio GIF format formatom koji ne treba patentiranu dozvolu (licencu) za korištenje. PNG se službeno izgovara “ping” (izgovor:/pɪŋ/ u IFA), ali se i često izgovara jednostavno png (ping je mrežni alat). PNG podržava libpng biblioteka, platformski nezavisna biblioteka koja sadrži C funkcije za rad s PNG slikama.

PNG podržava slike zasnovane na paleti (s paletom definisanom 24 bitnim RGB bojama), grejskal (sivih tonova) slike i RGB slike. PNG je zamišljen kao grafički format za razmenu preko interneta, a ne za profesionalnu upotrebu, tako da ne koristi drugačije šeme boja (kao što je CMYK (cyan-mangenta-yellow-black).

PNG datoteke u pravilu uvek koriste ekstenziju PNG ili png i dodeljen im je MIME media type standard image/png (odobren 14. oktobra 1996).

Potreba za stvaranjem PNG formata javila se rane 1995,nakon što je Unisys najavio da će sofverskim patentom zaštititi LZV algoritam za kompresiju korišten u sažimanju GIF formata.

Takođe, rekurzivni akronim je, neslužbeno, “PNG’s Not Gif” (PNG nije GIF)

Za više informacija o ovoj kontroverzi, vidi GIF (Unisys and LZW patent enforcement).

Takođe, postojali su i drugi problemi kod GIF formata zbog kojih je nastala potreba za novim formatom, najznačajnija je ograničenost GIF formata na 256 boja u vreme kada su računala, koja su već bila u mogućnosti prikazati mnogo više, bila rasprostranjena.

Iako GIF ima mogućnost animacije, odlučeno je da će PNG biti jedno-slikovni format. Kompanija pod nazivom MNG je osnovana za animaciju. PNG je zadobio dodatnu popularnost u avgustu 1999., nakon što je Unisys ukinuo svoje patentne dozvole za razvijaoce slobodnog i nekomercijalnog softver-a.