MySQL je besplatan, open source sistem za upravljanje bazom podataka. Uz PostgreSQL MySQL je čest izbor baze za projekte otvorenog koda, te se distribuira kao sastavni deo serverskih Linux distribucija, no također postoje verzije i za ostale operativne sisteme poput Mac OS-a, Windowse itd.

MySQL baza je slobodna za većinu upotreba. Ranije u svom razvoju, MySQL baza podataka suočila se s raznim protivnicima MySQL sistema organizovanja podataka jer su joj nedostajale neke osnovne funcije definisane SQL standardom.

Naime, MySQL baza je optimizovana kako bi bila brza nauštrb funkcionalnosti. Nasuprot tome, vrlo je stabilna i ima dobro dokumenttovane module i ekstenzije te podršku od brojnih programskih jezika: PHP, Java , Perl, Python…

MySQL baze su relacijskog tipa, koji se pokazao kao najbolji način skladištenja i pretraživanja velikih količina podataka i u suštini predstavljaju osnovu svakog informacionog sistema, tj. temelj svakog poslovnog subjekta koji svoje poslovanje bazira na dostupnosti kvalitetnih i brzih informacija.

MySQL i PHP su osvojili veliki dio tržišta jer su open source, dakle, mogu se besplatno koristiti.

Pogledajte definiciju na Wikipedia sajtu: http://en.wikipedia.org/wiki/MySQL

Pogledajte sajt: http://www.mysql.com/