JPEG (engl. Joint Photographic Experts Group), je kompresovani format fajlova slika s gubicima, izveden iz bitmapa.

Najčešće korišćen format u normalnom radu sa slikama. Zbog skromnih memorijskih potreba prikladan kako za arhiviranje, tako i za razmenu putem informacionih mreža ili elektronske pošte. Praktično svi programi i foto-oprema podržavaju ovaj format i svi omogućavaju konvertovanje (tzv. „izvoz“) svojih formata u JPG. U ređim slučajevima (uglavnom vektorski orijentiranih programa) omogućen je izvoz u BMP, format koji svaki fotoeditor može konvertovati u JPG.

Značajno višestruko smanjenje memorijskih potreba temelji se između ostaloga na isključivanju onih nijansi boja kojih nema u BMP izvorniku. Time se praktično ne gubi na kvalitetu slike, ako se nad njom neće izvoditi naknadne manipulacije. Već promena svetline ili kontrasta smanjuje bogatstvo nijansi, jer su možda upravo nijanse koje bi bile optimalne, isključene iz palete. Korisnik prilikom konverzije ili spremanja slike u nekim fotoeditorima može birati stepen kompresije, tražeći kompromis između očuvanja kvaliteta i memorijskih potreba.

Nedostatak formata čine dosta izražene nepravilnosti slike, posebno ivične nepravilnosti i šum, koje se na štetu oštrine slike i/ili bogatstva nijansi i finih detalja mogu umanjiti zamućivanjem ili primenom raznih filtara u fotoeditorima. Ne podržava transparentnost, za razliku od PNG formata.