Izbor platforme jedna je od prvih i najvažnijih odluka koju donosite pri izradi sajta. Skoro svaki sistem za upravljanje sadržajem (CMS – Content Management System) pomoći će vam u postavljanju sadržaja, te zadovoljavanju potreba zahvaljujući velikom broju dostupnih alata i opcijama prilagođavanja. Međutim, lako se može desiti da se osetite preplavljeno brojem ponuđenih rešenja. Srećom, postoji jedna opcija na koju možete da se kladite u gotovo svim okolnostima: WordPress.

Ovaj besplatni CMS otvorenog koda je savršen okvir za izgradnju bilo kakvog sajta, od jednostavnog bloga do velike online prodavnice. Jednostavan je za korišćenje, ali kvalitetan i dovoljno fleksibilan da zadovolji vaše jedinstvene zahteve.

Navešćemo ukratko šest valjanih razloga zašto je WordPress naš CMS izbor.

1. WordPress je besplatan i otvoren

Ako tražite besplatan, ali moćan način za izradu svog sajta, s WordPressom ne možete pogešiti. Besplatan je iz prostog razloga jer je projekat otvorenog koda.

Platforma se često ažurira, lako se prilagođava i opsežno testira – a postoji i velika zajednica koja nudi dubinu podrške koja je bez premca među CMS-ovima. Drugim rečima, kada koristite WordPress za svoj sajt, birate fleksibilno i provereno rešenje koje neće iscediti vaš budžet.

2. WordPress je CMS za početnike

WordPress kontrolna tabla  je intuitivna za nove korisnike i jednostavna za korišćenje. Upotreba novog softvera bilo koje vrste može biti zastrašujuća, a ako pravite svoj prvi sajt, verovatno nemate iskustva sa sistemima za upravljanje sadržajem. Srećom, lako je krenuti  s WordPressom, čak i ako ste potpuni početnik; ne treba vam znanje o kodiranju i programiranju da biste stvorili savršeno funkcionalnu web stranicu.

Zatim, kontrolna tabla administratora je jednostavna za razumevanje i navigaciju, bilo da pišete sadržaj, prilagođavate postavke ili instalirate teme i dodatke. Međutim, ako niste početnik, ne dopustite da vas WordPressova prividna jednostavnost odbije.  “Ispod haube” je izuzetno moćan i omogućava vam da prilagodite svaki aspekt vašeg sajta kako vam odgovara.

3. WordPress teme i dodaci (plugins) nude vam izbor i fleksibilnost

WordPress jezgro zadovoljava većinu osnovnih potreba, ali mnogi sajtovi zahtevaju dodatnu funkcionalnost. Tu se pojavljuju teme i dodaci, jer ti alati omogućavaju jednostavno prilagođavanje dizajna i funkcionalnosti sajta. Postoje hiljade opcija koje su jednostavne za pronalaženje, a mnoge su potpuno besplatne (ili iznenađujuće pristupačne). Možete pronaći teme za određene vrste sajtova, prepune svih elemenata dizajna koje želite. Teme specifične za određene niše obuhvataju raznovrsne prikaze  fotografija, prezentacione sajtove, online prodavnice, lične blogove i sve ostalo. Prilagođen je svim uređajima (responsive) što se lako može proveriti na responsivedesignchecker.com sajtu.

Isto važi i za dodatke – tu je alat za gotovo svaku stavku sajta koju želite, bez obzira je li to obrazac za kontakt, forum ili integracija društvenih mreža. Odvojite nekoliko minuta da biste pregledali direktorijum tema i direktorijum dodataka na WordPress.org i nećete biti razočarani.

4. Bezbednosne karakteristike WordPressa vam garantuju mir

WordPress jezgro je kreirano tako da vodi računa o bezbednosti podataka i često se objavljuju sigurnosna ažuriranja za rešavanje novonastalih problema. Ako to nije dovoljno, možete preuzeti jedan ili više sigurnosnih dodataka kako biste učinili sajt još bezbednijim. Postoji mnogo odličnih besplatnih opcija koje će štititi vaš sajt s malo ili nimalo truda s vaše strane, kao što je Wordfence Security. Naravno, nikad nije na odmet izvršiti i dodatni nadzor. Većina kršenja sigurnosnih pravila rezultat je ljudske greške, a ne CMS-a, stoga svakako valja poduzeti neke jednostavne mere opreza kako biste se sasvim osigurali. Kako god, u rezervi je uvek opcija BackUp-a (pravljenja kopije sajta koja se lako i brzo vraća).

5. WordPress vam pomaže pri pozicioniranju na pretraživačima

Da biste bili sigurni da pretraživači mogu pronaći i razumeti vaš sadržaj, koristite neki od WordPress dodataka (pluginova) kao npr. Yoast SEO ili All in one SEO. Ako se već odlučujete za izradu sajta, verovatno želite da ga što više ljudi poseti.  Jedan od najboljih načina da to učinite (osim jednostavnog stvaranja kvalitetnog sadržaja) je praktikovanje efikasnog SEO (Search Engine Optimization).  Jednostavno rečeno, to znači “podešavanje” sajta  tako da ga pretraživači poput Google-a mogu lako pronaći i prikazati u relevantnim rezultatima pretraživanja.

Kao i kod bezbednosti, i samo WordPress jezgro je dobro optimizovano za pretraživače. Na primer, brzina sajta i brzina odziva za mobilne uređaje ključni su za valjan SEO, a WordPress ima  i jedno i drugo. Postiže dobre rezultate na testu optimizovanosti – GT Metrix. Za nešto naprednije, svakako možete koristiti gorenavedene SEO dodatke.

6. WordPress je multimedijalan

WordPress nije, kao što bi se iz imena dalo naslutiti, ograničen samo na pisanje teksta. Dolazi s ugrađenim programima za prenos medija za obradu slika, audio i video datoteka.

WordPress podržava i ugradnju (embed) sadržaja sa drugih internet lokacija što znači da možete jednostavno ugraditi npr. YouTube video, Instagram fotografije, Facebook postove, tvitove, Soundcloud audio itd.

Kako koristiti WordPress?

WordPress se može koristiti na mnogo različitih načina od jednostavnih sajtova do složenih online prodavnica.

Evo nekoliko primera različitih vrsta web stranica koje možete napraviti u WordPressu.

 • Lični blog
 • Poslovni prezentacioni sajt
 • Sve vrste oglasnika
 • Sve vrste adresara
 • Ponuda nekretnina
 • Sportski sajtovi za klubove, takmičenja, saveze
 • Restorani sa poručivanjem i dostavom hrane
 • Online prodavnica
 • Sajt sa članstvom poput tematskih društvenih mreža
 • Online kursevi
 • Forumi
 • Pitanja i odgovori baza znanja
 • Portfolio prezentacije
 • Podkasti
 • Edukativni sajtovi
 • Aukcijski i sajtovi s kuponima za popuste

I tako dalje, i tako dalje…

Nismo naveli da sajtovi mogu biti višejezični, ali to se u današnje vreme već podrazumeva.

Nadamo se da je ovaj tekst  odgovorio na vaše pitanje o tome zašto biste trebali koristiti WordPress.

Ipak, najbolji način da doživite moć WordPressa je da ga zaista koristite.

PORUČITE VEĆ DANAS SVOJ WORDPRESS SAJT